You are currently viewing Słupski HISTORYCZNY CZWARTEK: „Pomorska kuchnia w średniowieczu”

W czwartek 9.01.2024 o godz. 17:00 serdecznie zapraszamy do Baszty Czarownic na spotkanie z cyklu słupskich Historycznych Czwartków.

Temat spotkania: „Pomorska kuchnia w średniowieczu

Co jedli i jak gotowali swoje potrawy mieszkańcy Pomorza w średniowieczu? Czy chrystianizacja wpłynęła na menu Pomorzan? – o tym będzie się można przekonać podczas Słupskiego Historycznego Czwartku. Dr Małgorzata Romankiewicz-Częścik, specjalistka zajmująca się średniowieczną sztuką kulinarną opowie jakie były surowce, potrawy, w czym i w jaki sposób je przyrządzano.

Prowadzenie: Tomasz Częścik
Gościni specjalna: dr Małgorzata Romankiewicz-Częścik, archeolog i historyk
Miejsce: BGSW Baszta Czarownic w Słupsku, al. F. Nullo 8

Zapraszamy! Wstęp wolny!

 

Historyczne Czwartki organizowane są w ramach projektu pn.: „Społeczna odpowiedzialność – oddziaływanie regionalnych uczelni wyższych jako czynnika stymulującego międzypokoleniową aktywność społeczną – Uniwersytet Aktywny 5 plus” finansowanego ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Bezpośrednio za organizację odpowiadają Bałtycka Galeria Sztuki Współczesnej w Słupsku i Instytut Historii Uniwersytetu Pomorskiego w Słupsku.